3 inzichten na een dagje leren in de zandbak

Een bak met zand, emmers en schepjes. Meer is niet nodig om kleuters zoet te laten spelen. Ze bouwen, graven, voelen, bakken en lachen. Vriendjes ontmoeten elkaar en bouwen samen iets groots. Ze onderhandelen. Ontdekken nieuwe mogelijkheden. Maken ruzie. Maken lol. Kortom: een fantastische leeromgeving.

Dit jaar was er in Twente voor het eerst het zomerfestival Beleef de Zandbak. En nee…niet voor kleuters. Maar voor coaches, adviseurs en trainers die zich bezig houden met leren en ontwikkelen. Samen met vakgenoten uit Twente en ‘over de IJssel’ heb ik geleerd over haaien en mijn ikken.

Inzicht 1: voorkom dat kleine visjes haaien worden.

Deep Democracy is een praktische methode om tegenstellingen te gebruiken voor een creatief proces. Het geeft handvatten om de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Afwijkende meningen mogen er zijn: ”dat wat gezegd moet worden, moet ook gezegd kunnen worden”. Zo komt er meer informatie op tafel en wordt het “echte gesprek” gevoerd. De wijsheid van de minderheid wordt toegevoegd aan het meerderheidsbesluit. Vergis je niet, het is geen harmonie model. Tegenstellingen worden niet weggepoetst. Verschillen zijn een onuitwisbaar onderdeel van samenwerken. Maar ze moeten wel aan de oppervlakte komen. Wat gebeurt er anders? Dan kan die ene afwijkende stem naar verloop van tijd sterker worden en de samenwerking negatief beïnvloeden.

Ik voel mij na de workshop verbonden met de onbekende groep deelnemers. En ik ben ervan overtuigd: Deep Democracy zorgt ervoor dat een visje -de afwijkende stem- niet kan gaan duiken om uit te groeien tot een gevaarlijke haai.

Inzicht 2: je jonge ik reist mee

Voice Dialogue. Door in gesprek te gaan met je innerlijke ikken kom je bij veel wijsheid. Al je eigen ikken reizen met je mee terwijl je zelf de bus bestuurt. Soms komt een ‘jonge ik’ van achteruit de bus weer even staan. Loopt naar voren. Vraagt aandacht. Wil je iets vertellen. En gaat ook weer zitten. Achterin de bus. Maar soms ook op een andere plek waar het uitzicht mooier is.

De methode stelt dat mensen gestuurd worden door verschillende -vaak tegenstrijdige- interne kanten. Ik herken het wel. Net zoals veel anderen heb ik ook een perfectionist in mijzelf ontwikkeld. En die houdt mijn jonge ik –die behoefte heeft aan ‘vrij spelen’- soms tegen. Voice Dialogue is een niet-oordelende methode om respectvol met die kanten te werken. Je leert jezelf beter kennen waardoor je je eigen bus beter kan besturen.

Inzicht 3: van onmacht naar veerkracht door creatief oplossend te denken

Tijdens de laatste workshop mocht ik "Yonderen" bij Erna Reiken. Enthousiast vertelt ze over de fases, regels en valkuilen die aan de orde komen in een organisatie waar groei en ontwikkeling omarmd wordt. Ik voel niet langer onmacht voor een vraagstuk, maar ervaar veerkracht. Niets is onmogelijk. Als je het maar heel graag wil. Je laat verleiden tot verlangen. Openstaat voor de mogelijkheden die zich aandienen. Opties die op het eerste gezicht vreemd lijken. Niet logisch. En toch kom je na die fase tot concrete nieuwe stappen. Zodat je echt kan innoveren en groeien.

Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Ik denk weer terug aan mijn jonge ik. Die behoefte heeft aan 'vrij spelen'. Ik besef ineens dat ik daar actief een beroep op doe tijdens de divergerende fase van creatief oplossend denken.

Ik ben fan van Yonderen! Niet voor niets dat Erna en ik onze krachten vaak bundelen. Zo geven we samen de 6-daagse opleiding tot innovatief facilitator. Wil jij ook leren hoe je door groots te denken wendbaar om kan gaan met alle veranderingen in zorg en onderwijs? Kijk op www.grootsdenken.nu voor meer informatie.

Naast leerzame workshops was het ook een leuk samenzijn met bevlogen professionals. Met liefde voor hun vak. Leergierig en nieuwsgierig naar elkaar.

Organisatie en andere deelnemers: bedankt voor dit waardevolle zomerfestival in Twente!

Geschreven op: dinsdag 25 augustus

 

Heb je een vraag of wil je meer weten? Vul je gegevens hieronder in en ik neem contact met je op.


KvK: 60340886
© 2017 jadoe! persoonlijke groei en teamontwikkeling